Recensie: Born to run van Bruce Springsteen

Bulk Alert
Frequente bezoekers van CultuurParadijs.nl weten dat ik een voorkeur heb voor het biografieën-genre. Daarom vond ik het geen straf om de zelfgeschreven biografie Born to run van Springsteen te mogen recenseren. Het boek pakt je al meteen bij het lezen van de inleidende tekst, die niet op de achterkant, maar aan de binnenkant van de voorkant staat (kunt u het nog volgen?). Blijkbaar heeft weinig Bruce zo aangegrepen als het optreden in de rust van de Superbowl in 2009, want dat was een gebeurtenis waarover hij wilde schrijven en daaropvolgend de aanzet voor het schrijven van zijn biografie.

Wat volgt is een blijk van uitstekend schrijverschap. Het is niet alleen een inkijkje in het leven, maar ook het hoofd van een van de grootste rock-iconen van de laatste veertig jaar. Het boek telt 528 bladzijden, en daar is er niet één te veel van. Bruce is zijn type verteller waarvan je meer wilt horen (in dit geval lezen), dus de dag duurt dan altijd te kort.

Het is leuk en tegelijk ontroerend om te lezen hoe de tijd en omgeving in de jeugd van Springsteen was en hoe hij opgroeide en de nodige teleurstellingen en verdrietige momenten meemaakte. Gelukkig maakt hij ook genoeg leuke dingen mee en is hij een goed observeerder gebleken. Dat kwam natuurlijk goed van pas bij het schrijven van zijn honderden nummers door de jaren heen. Ook leuk is het feit dat de E Street Band eigenlijk een vriendenclub is van mensen die vanaf het begin een broederschap vormden.


Het boek bestaat eigenlijk uit drie boeken: Jeugd, Born to run en Living proof. De overeenkomst van de drie is dat ze allemaal uit korte hoofdstukken bestaan, die allemaal op een mindere of meerdere wijze een cryptische omschrijving van de inhoud van het hoofdstuk geven. Al met al leer je uit dit boek bijna alles over het leven, de opkomst en de minder positieve kanten van het leven van Bruce Springsteen. Nooit had ik mij gerealiseerd dat hij zo’n goede schrijver was, waardoor ik nu ook op een andere wijze naar zijn albums en singles ga kijken. En luisteren ook natuurlijk!

De conclusie: Born to run is een aanrader voor Bruce Springsteen-fans, niet-Bruce Springsteen-fans, muziekliefhebbers en liefhebbers van een goed geschreven biografie.

Uitgeverij Spectrum | Lannoo, ISBN: 9789077330326
5 Stars (5 / 5)
Bol.com