Legaal ‘Gluren bij de Buren’ in Zoetermeer tijdens huiskamerconcerten

Bulk Alert

Legaal ‘Gluren bij de Buren’ in Zoetermeer tijdens huiskamerconcerten

We doen het allemaal, even stiekem bij de buren naar binnen gluren als je voorbij loopt. Op zondag 2 april was het legaal mogelijk om 55 woonkamers van binnen te bekijken in Zoetermeer. Geïnteresseerde gastheren en gastvrouwen konden zich opgeven om hun woonkamer om te toveren tot een gelegenheid theater of concertzaal.

Van coverbands tot theatergezelschappen, koren en singer-songwriters, voor ieder wat wils. Op verschillende tijdstippen kon men de huiskamers verspreid door de hele stad bekijken en genieten van muzikale performance van onbekende muzikanten met veel potentie. CultuurParadijs.nl was bij drie huiskamerconcerten aanwezig. Je leest de drie recensies hieronder.


Ben jij artiest en wil je tijdens de volgende editie de gluurders kennis laten maken met jouw muziek? Of ben jij de perfecte gastvrouw/gastheer en lijkt het je leuk om buurtbewoners te ontvangen onder het genot van heerlijke muziek of kleinkunst? Meld je dan hier aan. Naast Zoetermeer doen ook steden als Amersfoort, Haarlem, Nieuwegein en Utrecht mee aan dit unieke evenement.

Gluren bij de Buren - Zoetermeer - Huiskamerconcert - Dexter Reijsmeijer

Het eerste gelegenheid podium bevond in de Dorpsstraat. Een sfeervolle huiskamer waar singer-songwriter Lysa Anne haar eerste optreden van de dag gaf. Lysa Anne zingt vooral over emotionele ervaringen en haar gevoel. Het eerste zelfgeschreven nummer dat de jonge zangeres zong heet ‘Beautiful’. In het nummer zingt ze over jongeren, dat deze generatie moeite heeft om verliefd te worden. Ze sluiten zich af voor de pijn die een negatieve relatie met zich mee brengt.

Na dit eerste nummer leek het erop of Lysa Anne onderdeel van een discussiegroep werd. De aanwezigen begonnen haar allemaal vragen te stellen over het nummer, maar ook over persoonlijke dingen. Of ze zelf wel gelukkig is en of ze een moeilijke jeugd heeft gehad. Haar moeder was ook aanwezig en kreeg gelukkig geen verontrustend antwoord. Lysa Anne is op het moment van schrijven gelukkig, maar vindt het fijn om over gevoelige onderwerpen te zingen.

Het nummer ‘Being Nobody’ gaat over pesten, een onderwerp waar helaas heel veel mensen mee te maken hebben of hebben gehad. Na dit nummer ging de discussiegroep onbeschaamd verder. ‘Waarom heb je over pesten geschreven?’ vroeg de man die naast de zangeres zat. Lysa Anne vertelde uiteindelijk dat ze net als velen vroeger ook gepest is en dat het schrijven over dit gevoelige onderwerp haar helpt om te verwerken.

De liedjes die de singer-songwriter maakt komen meestal tot stand na uren spelen op haar gitaar en als er dan een aangename melodie tot stand komt, dan schrijft ze er een gevoelige tekst bij. Maar bij het nummer ‘Being Nobody’ ging dat andersom. De tekst van dit nummer had ze eerst geschreven en daarna pas de melodie erbij gezocht.

Lysa Anne heeft een karakteristieke manier van zingen met gevoelige uithalen die haar muziek eigen maken. Benieuwd naar meer over deze getalenteerde singer-songwriter? Bekijk dan hier haar Facebookpagina.

Muziek algemeen

Gluren bij de Buren - Zoetermeer - Huiskamerconcert - Dexter Reijsmeijer

De tweede huiskamer bevond zich maar een paar huisnummers verder in de Dorpsstraat. Daar stond de Rotterdamse band Mr. Johnson al klaar om de Zoetermeerse gluurders muzikaal te verwennen. ‘Onze muziek is af en toe, nee eigenlijk altijd donker’, aldus de charmante lead-zanger Chris Vink. ‘Drums in the Deep’ was het eerste nummer dat de heren speelde. Het gaat over een relatie die alles behalve vredig uit gaat.

Toch is niet alles duister, het positieve nummer ‘Open Up Your Eyes’ behoort ook tot het repertoire van de Rotterdammers. De broers Jafeth en Samuel van der Wagt schreven dit nummer samen.

De leden van Mr. Johnson kennen een lange geschiedenis. De moeder van de twee broers paste op zanger Chris en zodoende hebben zij altijd contact gehad. Later kwam bassist Jeffrey Dijkshoorn in aanraking met het gezelschap en inmiddels maken de Rotterdammers al ruim twee en half jaar samen heerlijke muziek.


Gluren bij de Buren - Zoetermeer - Huiskamerconcert - Dexter Reijsmeijer

 DVD algemeen

‘Het nummer ‘Covered in Dust’ klinkt misschien een beetje dood, het is geschreven na aanleiding van de aanslag in Parijs op 11 november vorig jaar. Europa was boos en die emotie hebben we in het nummer verwerkt’, aldus de langharige zanger. Dit nummer is professioneel opgenomen en te beluisteren via Spotify.

Het gezelschap genoot zichtbaar van het optreden, de tijd werd hierdoor totaal vergeten. Een dame excuseerde zich en verliet de huiskamer om weer ergens anders te gaan gluren. Hierop volgde nagenoeg alle bezoekers, op twee mensen na. Zij vertelden dat ze speciaal voor Mr. Johnson naar Zoetermeer zijn gekomen. Omdat dit zo’n groot compliment is gaven ze een speciale toegift. Het ritmische nummer ‘Normal Days’ klonk luid door de woonkamer en er werd zelfs vrolijk gedanst door de gastvrouw.

Als je niet beter zou weten, dan denk je dat Mr. Johnson een grote internationale band is die normaal in grote zalen en op het hoofdpodium van festivals speelt. Muzikaal gezien zijn de songs perfect en weet het gezelschap de beleving optimaal over te brengen. De warme stem van leadzanger Chris Vink raakt je tot in het hart. Onthoud de naam Mr. Johnson, we gaan nog veel van deze muzikanten horen! Aanstaande vrijdag treden ze op in Tivoli Vredenburg, klik hier voor meer informatie.
           

Gluren bij de Buren - Zoetermeer - Huiskamerconcert - Dexter Reijsmeijer


Sander Egas (zang) en Walter Verdonk (gitaar) vormen samen het akoestische duo Onder de Maan. Ze spelen eigen Nederlandstalige persoonlijke liedjes, aangevuld met nummers van Bruce Springsteen voorzien van eigen Nederlandse teksten en een enkele cover. Ook dit gezelschap heeft een lange geschiedenis, als schoolvrienden begonnen met het maken van muziek en inmiddels nog steeds actief. Ze spelen vooral tijdens evenementen als Gluren bij de Buren in verschillende steden en op speciale kleinkunst gelegenheden.

‘Ongevraagd Advies’ is een nummer waarin het duo ongevraagd advies geeft en het publiek zelf mag bepalen wat ze met de  positieve woorden over het leven willen doen. Een lied om zeker thuis rustig te beluisteren en over na te denken.

Het dochtertje van Sander is te vroeg geboren en heeft hierdoor maar een paar uur de wereld mogen zien. Hij heeft zijn gevoel zo prachtig verwoord dat de gluurders tissues nodig hadden om hun tranen in te verhullen. In alles wat hij doet, leeft zijn dochtertje voort. Hij heeft dit zo prachtig verwoord in dit nummer dat je niks anders kan dan met een brok in je keel luisteren. Heel veel respect voor deze man.

De teksten van het gezelschap zijn diep en emotioneel. Het is geen muziek om gezellig op te dansen of mee te zingen. Het zijn vooral de teksten die het doen. Die je laten nadenken over het leven en over bepaalde onderwerpen die het duo Onder de Maan behandeld. Wil jij binnenkort in je eigen huiskamer genieten van dit bijzondere gezelschap? Klik dan hier voor alle mogelijkheden en informatie.

Beluister hier het nummer ‘Ongevraagd Advies’

Foto’s: Dexter Reijsmeijer – www.DextairPhotography.nl
Bulk Alert