Ruth Jacott is terug in het theater met zeer gevarieerde voorstelling ‘RUTH’

Valentijn 2017

Ruth Jacott las laatst in de krant ‘Ruth Jacott maakt come-back’. Waar ze heen is geweest, weet de diva zelf nog steeds niet, maar dat ze terug is, mag duidelijk zijn. Met zestig voorstellingen is de powervrouw weer terug in het theater en straalt meer dan ooit. Op maandag 6 februari ging de nieuwe show ‘RUTH’ in première in het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

Ruth Jacott - Dexter Reijsmeijer

Wat kunnen de fans van Ruth Jacott verwachten van de voorstelling ‘RUTH’? Er komen een aantal nummers van het meest recente album ‘Ik Adem Je In’ voorbij. De nummers ‘Laat Me’, ‘Vrij’, ‘Ik Kan Echt Zonder Jou’, ‘Beter Dan Dit’ en ‘Ik Adem Je In’ komen allemaal in de eerste helft voorbij. Voor de echte fans die het album helemaal grijs gedraaid hebben is dit natuurlijk een feest der herkenning. Voor de overige gasten is het aan te raden om het album nog even een paar keer te beluisteren voor ze naar de voorstelling gaan, zodat ook zij optimaal kunnen genieten van al die prachtige nummers van Ruth Jacott.

Ruth Jacott - Dexter Reijsmeijer

Is Ruth nou Surinaams of Nederlands? Ze is het allebei vertelde de diva met trots. Als ze in Suriname is, dan is ze thuis. Op het moment dat ze weer in Amsterdam is, dan is ze net zo goed thuis. De zangeres wilde altijd al een lied in het Surinaams zingen. In deze voorstelling heeft ze ervoor gekozen om dat dan ook eindelijk te doen. ‘Sranang’ werd feestelijk gebracht in een jurk met aan de ene kant de Surinaamse vlag en aan de andere kant de Nederlandse kleuren. De eerste helft werd afgesloten met het nummer ‘Ik Hou Van Holland’. Tijdens dit nummer lieten muzikanten Daniel van der Molen (basgitaar), Joel Slagtand (drums) en Elisha Amanoo-Neizer (toetsen) op klompen een geweldige choreografie zien. Een fantastisch einde van de eerste helft.

Ruth Jacott - Dexter Reijsmeijer


Na de pauze werd het nummer ‘Leun Op Mij’ gezongen. Samen met bandleider en toetsenist Elvis Ediagbonya zong Ruth dit juweeltje. Het grote succes met Paul de Leeuw ‘Blijf Bij Mij’ uit 1993 zong Jacott samen met toetsenist Elisha Amonoo-Neizer. Het zijn vernieuwde arrangementen die Elvis heeft gemaakt. Op deze manier blijft het ook leuk voor Ruth om de oudere nummers te zingen. De fans zijn het hier volledig mee eens en gaven Elisha en Elvis een staande ovatie voor de zang én Elvis voor zijn vernieuwde arrangementen.

Ruth Jacott - Dexter Reijsmeijer

Samen met gitarist Jessy Hay bracht Ruth een soort mini-musical. Tijdens het nummer ‘Nachtcafé’ kwam de gitarist met zwarte hoed en lange jas al rokend het podium op. Ruth zat met een fles drank aan een tafeltje en zong daar op emotionele manier de tekst van ‘Nachtcafé’. Uiteindelijk eindigde ze dansend in de armen van Jessy Hay. Een mooi moment uit een zeer gevarieerde show.

Ruth Jacott - Dexter Reijsmeijer

In de voorstelling is ook een ‘collega’s blok’ verwerkt. Ruth zingt nummers van collega’s die haar raken. Onder andere ‘Jij Bent De Liefde’ van Kenny B., ‘Telkens Weer’ van Willeke Alberti en André Hazes’ ‘Een Beetje Verliefd’ raken Jacott diep in haar hart. Het nummer ‘Ik Wil Niet Dat Je Liegt’ op de melodie van ‘La Solitudine’ van de Italiaanse zangeres Laura Pausini, had Ruth het liefst zelf opgenomen. Helaas bleef het bij de koortjes en scoorde Paul de Leeuw zijn grootste hit met het nummer dat Ruth eigenlijk toebehoorde, vond de zangeres zelf.

Ruth Jacott - Dexter Reijsmeijer

Tijdens ‘Vrij Met Mij’ dat in 1994 werd uitgebracht, werd het publiek helemaal wild. Het volledig gevulde Oude Luxor Theater was aan het dansen op de vrolijke melodie. ‘Vrede’ was het laatste nummer dat Jacott met haar band bracht. Nog één keer konden de fans alles geven en uit volle borst meezingen, met het nummer waar Ruth in 1993 mee deelnam aan het Eurovisie Songfestival in Ierland.


Ruth Jacott - Dexter Reijsmeijer

‘RUTH’ is een krachtige voorstelling waarin alles uit de kast wordt gehaald. Prachtige jurken van Monique Collignon, een waanzinnige choreografie van Roy Julen en geregisseerd door Barrie Stevens. De nieuwe band onder leiding van Elvis Ediagbonya zorgt voor nieuwe klanken op oude vertrouwde nummers. Een show dat alleen maar complimenten verdient en waar powervrouw Ruth heel hard aan heeft gewerkt met haar team.

‘RUTH’ is tot en met mei te zien in zestig theaters in Nederland. Voor de volledige speellijst en kaarten klik je hier.

Foto’s: Dexter Reijsmeijer – www.DextairPhotography.nl