(s)Exclusief interview met Andy van Amelrooy over samenwerking met Gare du Nord-zangeres

Solden
‘Should I stay or should I go? The choice is up to you my baby’, is de eerste zin uit het nummer ‘Sexclusive’ van Andy van Amelrooy. Als je het aan CultuurParadijs.nl vraagt, is het zeker STAY! Wat een heerlijk nummer dat vorige week uit het niets op Youtube en Spotify verscheen. Wij hadden een (s)exclusief interview met de zanger.


Al vanaf zijn 10e levensjaar is Andy actief in de muziek- en entertainmentwereld. Het was erg lastig om een weg in de artistieke wereld te vinden, gezien niemand in zijn omgeving muzikaal is. Zijn vader werkt als zelfstandig ondernemer in de IT en de moeder van Andy voor een bank. Ook zijn broer is werkzaam in de zakenwereld, hij heeft het geprobeerd om in de financiële sector te aarden, maar als vreemde eend in de bijt vond hij zijn geluk in toneel, dans, muziek en televisie.

‘Zo’n vier jaar geleden was ik in het CC muziekcafe in de Amsterdamse Pijp. Ik zong daar wel eens wat nummers. Op een avond kwam er een man naar mij toe en gaf het advies om een nummer te zingen van George Michael. Het zou erg goed bij mijn stem passen, vertelde de man. Het bleek een groot succes en werd zeer gewaardeerd door de aanwezigen. Vanaf dat moment ben ik mij echt gaan verdiepen in de muziek van George Michael.’, aldus Van Amelrooy.


Al een lange tijd liep de jonge zanger rond met het idee om het management van George Michael te benaderen. Helaas overleed de ‘Last Christmas’-zanger op eerste kerstdag. 2016 was een vreselijk jaar, naast het verliezen van zijn grote muzikale voorbeeld verloor Andy ook nog verschillende dierbaren. Hierdoor was 2016 echt een vreselijk jaar.

Andy vertelde dat hij op een koude avond in januari niet kon slapen en via via op het profiel van Johnny Douglas, de vaste producer van George Michael, terecht kwam. Hij stuurde Douglas spontaan een privé bericht en tot zijn verbazing kreeg hij vrijwel direct een antwoord van de producer. Ruim anderhalf uur hebben de twee gekletst over muziek en een mogelijke samenwerking. Van Amelrooy stuurde een demo op en kreeg zeer positieve feedback terug van Johnny Douglas.

De zakenmensen in de omgeving van Andy raadde het hem af om te investeren in een muzikale carrière. ‘Het gaat je toch alleen maar geld kosten, geef die droom op Andy en ga gewoon geld verdienen bij een bank.’ zeiden ze. Gelukkig deed hij dit niet en werkte in het diepste geheim aan ‘Sexclusive’.
Muziek algemeen
‘Ik kwam in contact met Bart Delissen, hij produceert muziek voor films en games. Bart was de eerste die de demo van ‘Sexclusive’ hoorde en was meteen razend enthousiast over de ‘authentieke sound’ van het nummer. We spraken af en na onze eerste ontmoeting is het snel gegaan. Binnen een maand waren alle ideeën uitgewerkt en was ‘Sexclusive’ een feit!’, vertelde Andy.

‘Het voelde zo goed om eindelijk mijn eerste eigen professionele nummer te hebben! Ik wilde natuurlijk ook een videoclip bij ‘Sexclusive’. Speciaal voor de clip ben ik mijn leefstijl gaan aanpassen. De wijntjes, chips en kaasplankjes heb ik laten staan, ben gaan zwemmen en dansen en ook yoga behoort tot mijn dagelijkse bezigheden. Hierdoor ben ik nu al ruim 15kg afgevallen. De videoclip heb ik helemaal zelf bedacht, gefilmd en geregisseerd.’, vertelde Andy met een grote glimlach.

Het eindresultaat van ‘Sexclusive’ liet Andy horen aan Johnny Douglas, die aangenaam verrast was met het resultaat. ‘Je muziek bevindt zich in een nice markt, vooral mensen op leeftijd luisteren dit soort muziek nog. Echter komt de retro sound weer helemaal terug en als je hiermee een nieuwe generatie liefhebbers weet te creëren, dan heb je een goudmijn in handen.’, aldus Douglas.

Andy van Amelrooy - Interview - Sexclusive - Gare du Nord - Dorona Alberti
 DVD algemeen
‘Sexclusive’ is bedoeld als een ode aan mijn grote voorbeelden George Michael en Gare du Nord. Andy stuurde Dorona Alberti, de zangeres van Gare du Nord een mailtje met zijn nummer en vroeg haar of zij een duet met hem wilde opnemen. Alberti was direct positief en op een bloedhete 20 juni namen zij samen het duet op. ‘Het is een bijzondere ervaring om met je jeugdheld samen te werken. Dorona weet precies wat ze wil. Ze heeft de tekst hier en daar aangepast, zodat het echt een duet werd en we naar elkaar toe zongen’ zei een stralende en trotse zanger.

Momenteel is Andy druk met de promotie van zijn eerste eigen single en de tweede versie, het duet met Gare du Nord-zangeres Dorona Alberti. Op 14 juli brengt Andy een speciale live-versie van ‘Sexclusive’ ten gehore tijdens een besloten feest in Club Panama in Amsterdam. Op zijn album verschijnen enkel eigen nummers. Covers van George Michael worden alleen live gezongen en worden bewust niet uitgebracht. Dit uit respect voor zijn muzikale held, die op 53-jarige leeftijd veel te vroeg is overleden.

Andy van Amelrooy - Interview - Sexclusive - Gare du Nord - Dorona AlbertiOvertuigd van de muzikale kwaliteiten van Andy van Amelrooy? Bestel dan een tastbaar exemplaar van ‘Sexclusive’ voor maar €12,99 inclusief verzendkosten of een speciale uitgave op vinyl van de duet-versie met Dorona Alberti voor €17,99 inclusief verzendkosten. Dit kan door een e-mail te sturen naar music@andyva.com.

Volg Andy van Amelrooy ook op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom deze rijzende ster.
Sale

Bekijk hier de artistieke videoclip van ‘Sexclusive’

Foto’s: Max-Vos de Wael / Peter Scheek